Skarpa Maria

Maria i eldriven Tesla

Engagerad, tydlig, kunnig – tre ord som karaktäriserar Maria Wetterstrand vid lunchföreläsningen på Linköpings universitet idag. Kön utanför lokalen var lång innan föreläsningen började och så många ville lyssna att ytterligare en intilliggande lokal fick användas. Där fick åhörarna följa henne via videolänk och ställa sina frågor via sms. Tur att det finns så bra teknik!  

Föreläsningen handlade till stor del om vad Miljöpartiet menar med att ”Modernisera Sverige”. Den gröna omställningen som innebär en storsatsning på järnvägen och kollektivtrafiken men också på att få fram förnybara drivmedel till våra bilar. Att ställa om nu innan oljepriset rasat upp i höjden är framsynt och möjliggör en omställning i lugn takt. Detta gynnar dem som verkligen behöver bilen t ex i glesbygd. Om vi ser till att mackarna tillhandahåller alternativa drivmedel kan människor som bor på landsbygden fortsätta köra bil när oljan och därmed bensinen blivit långt dyrare än den är idag.

Hon var noga med att poängtera att räddningen för klimatet inte ligger i en höjning av koldioxidskatten och därmed höjt bensinpris på 49 öre/liter. Det behövs kraftfulla åtgärder och de investeringar vi gör nu bl a i järnvägsnätet bygger morgondagens samhälle. 

Valet på söndag handlar inte om kortsiktiga vinningar för oss som privatpersoner, vad vi får i plånboken med Alliansens politik eller med de Rödgrönas. Valet är större än så. Vilket samhälle vill vi ha om 10 år och om 50 år?  Klimatproblemet är vår tids största utmaning.

Maria Wetterstrand på Trädgårdstorget

På Trädgårdstorget i Linköping talade Maria också inför ganska mycket folk. Hon tog upp delvis samma innehåll som vid universitetsföreläsningen men poängterade ännu mer att en stabil välfärd är en omistlig del av det moderna Sverige. Hon tryckte på den orättfärdiga sjukförsäkringen där människor hamnar utanför systemet när inte deras tillfrisknande går fort nog utan de bli utförsäkrade. (Detta har jag belyst i två inlägg tidigare) Att samhällets trygghet numera inte finns där när människor behöver det som allra mest.

Med en rödgrön regering bygger vi ett samhälle som är hållbart både ekologiskt och socialt. Ett samhälle där solidaritet har en verklig innebörd. En röst på Miljöpartiet på söndag är en röst för det moderna Sverige!

Andra bloggare: Joakim Hörsing

Andra bloggar intressant om Maria Wetterstrand, utförsäkrade, järnvägsinvesteringar,rödgrön

Det här inlägget postades under , , , .

Kommentarer (1)

[...] Niklasson Skarpa MariaEngagerad, tydlig, kunnig – tre ord som karaktäriserar Maria Wetterstrand vid [...]

[WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (66.135.48.233) doesn’t match the comment’s URL host IP (74.200.244.59) and so is spam.

Kommentera